PROGRAMMA

TECHNISCH, MEDISCH EN ORGANISATORISCH

Handbalschool Salland stelt hoge eisen aan het technisch, medisch en organisatorisch kader. 

Alle kaderleden zijn opgeleid voor hun taken of zijn in opleiding en daar blijft het niet bij: met regelmaat worden er bijscholingen georganiseerd om het kader van de laatste ontwikkelingen op de hoogte te houden. Daarnaast maken wij gebruik van gasttrainers op basis van hun kennis, ervaring en kunde.


Handbalschool Salland speelt ook een belangrijke rol bij het opleiden tot kaderlid. Jonge mensen met ambities in de handbalwereld krijgen bij ons de kans zich verder te ontwikkelen. Handbalschool Salland is dan ook een prima organisatie om trainers-in-opleiding een stageperiode aan te bieden. 


Regionale talentvolle scheidsrechters krijgen ook de kans om zich verder te ontplooien binnen activiteiten van Handbalschool Salland door het fluiten van aantrekkelijke wedstrijden bij toernooien en soms mee te gaan op stages.


Niet onbelangrijk: zij die zich richten op blessurepreventie en blessurebehandeling, vinden bij ons uitstekende kansen om zich verder te ontwikkelen. Ook voor hen is bijscholing een “must”! Dus worden met regelmaat bijeenkomsten georganiseerd onder leiding van medisch specialisten van faam om handbal-specifieke blessures te bespreken en deskundigheid hierbij te bevorderen.


De kennis blijft niet binnen Handbalschool Salland.. Ook hier is het delen van kennis een belangrijk streven. De verenigingen die deelnemers bij ons hebben, worden nadrukkelijk uitgenodigd om de bijscholingen bij te wonen.

AFSTEMMING MET SCHOLEN

De deelnemers bij Handbalschool Salland kiezen ervoor om tweemaal per week extra te trainen, naast de reguliere trainingen bij de eigen club. Een aantal deelnemers traint daarnaast ook nog bij de diverse nationale jeugdselecties.


Om de talentenstatus van NOC*NSF te verkrijgen dient een talent minimaal 8 trainingsuren per week te maken.


Trainingen vinden plaats ’s morgens van 07.20 uur tot 08.50 uur of aansluitend aan schooltijd van 16.00 uur tot 17.30 uur. Dat betekent dat deelnemers soms vroeg moeten opstaan (een aantal reist al om 06.00 uur van huis af). In de meeste gevallen komen de deelnemers hierdoor later op school.


Goede afspraken met de diverse onderwijsinstellingen zijn het gevolg: de lesuren mogen niet komen te vervallen, maar de gemiste lessen moeten op een later tijdstip worden gecompenseerd.


Handbalschool Raalte  is bijzonder tevreden over de contacten met de scholen, in het bijzonder met het Carmel College Salland in Raalte. Deze onderwijsinstelling biedt talentvolle sporters uitstekende faciliteiten, maar blijft de leerprestaties uiteraard de hoogste prioriteit geven. Het Carmel College Salland stimuleert deelname aan sportieve en culturele activiteiten door middel van de zgn. Carmel Classes en combinatie Topsport en Onderwijs.


Naast de reguliere trainingen wordt bij ons ook deelgenomen aan meerdaagse stages. Afhankelijk van de leeftijd één- of tweemaal per seizoen. Het streven is om éénmaal per 2 seizoenen een stage te plannen in het buitenland. 

MEDISCHE BEGELEIDING

Bij het sporten in het algemeen kunnen blessures ontstaan. Daarom is het van belang dat er heldere procedures zijn voor alle deelnemers (en ouders).


Medische begeleiding vanuit Handbalschool Salland is aanwezig op woensdagen van 15:40 – 16:15 en vrijdagen van 07:00 – 07:20.


Ouders mogen te allen tijde contact opnemen met de fysiotherapeut. Gegevens hiervan staat in de infomail.


DOEL PROCEDURE BLESSURES

Het doel van het vastleggen van procedures bij blessures is te komen tot duidelijkheid voor alle betrokkenen: speelster, ouders, club, Handbalschool Salland en andere organisaties.

Bij een blessure is een speelster gebaat bij een juiste benaderingswijze: deskundige behandeling en begeleiding om te komen tot een spoedig en goed herstel.


VERANTWOORDELIJKHEID BEGELEIDING

Er kunnen meerdere situaties zijn waarbij blessures ontstaan. Het is daarom van belang vast te stellen waar en wanneer de blessure is opgetreden en wie vervolgens de verantwoordelijkheid draagt inzake behandeling en begeleiding


Blessure ontstaat bij Handbalschool Salland:

Verantwoordelijkheid ligt in principe bij medisch verantwoordelijke van  Handbalschool Salland.

Belangrijk in deze is de communicatie tussen speelster, ouders en club.

Als er bij de club een fysiotherapeut is, moet coördinator medische zaken (na overleg) de verantwoordelijkheid overdragen. Deelnemers van  Handbalschool Salland en/of ouders kunnen het verzoek indienen behandeling en begeleiding over te dragen aan de club!

Indien bij de vereniging geen deskundigheid m.b.t. behandeling of begeleiding van de blessure aanwezig is, zal de medische begeleiding van  Handbalschool Salland de verantwoording blijven behouden.

Mocht er sprake zijn van noodzaak tot langdurige fysiotherapeutische behandeling, dan kan de deelnemer en ouders besluiten dit te doen in eigen woonplaats.


ADVIES VANUIT HANDBALSCHOOL SALLAND

Als de verantwoordelijkheid bij Handbalschool Salland ligt, zal de coördinator medische begeleiding aangeven hoe de belasting en belastbaarheid kan en mag zijn.

Het advies t.a.v. trainingen en spelen bij een blessure of het terugkomen hiervan, is bindend voor de speelster. Het niet-nakomen zal leiden tot een waarschuwing. Bij herhaling kan uitsluiting van deelname aan Handbalschool Salland tot gevolg hebben. De coördinator zal bij bij verstrekken of wijzigen van advies de contactpersoon van desbetreffende club informeren.


Blessure ontstaat bij club:

Verantwoordelijkheid ligt bij de medisch verantwoordelijke van de club. Handbalschool Salland stelt clubs, die niet beschikken over voldoende medische begeleiding, in de gelegenheid de verantwoording over te dragen aan  Handbalschool Salland. Het verzoek hiertoe zal vanuit de club moeten komen.

Indien er binnen de club blessures ontstaan bij speelsters die ook deelnemen aan Handbalschool Salland, dan zullen de clubs te allen tijde zo spoedig mogelijk melding doen bij de medisch coördinator.


Blessure ontstaat bij nationale selectie:

Het gaat hierbij om speelsters van nationale jeugdselectie/RTC. Daar de nationale selectie over eigen medische begeleiding beschikt, zal behandeling en begeleiding vanuit het NHV plaatsvinden.

Het NHV zal aan Handbalschool Salland  communiceren op welke wijze begeleiding en behandeling plaatsvinden via het Talent Volgsysteem (TVS).


Ontstaat elders een blessure:

Ontstaat een blessure bij een niet-bovenstaande situatie, dan beslissen ouders als wettelijke vertegenwoordigers van de deelnemers op welke wijze behandeling en begeleiding plaats zal vinden.


In alle bovengenoemde situaties is het belangrijk dat steeds één persoon als aanspreekpunt fungeert en eind-verantwoordelijk is. Wel dient men Handbalschool Salland te informeren.


OVERBELASTING EN “SLUIMERENDE” BLESSURES

Door de verschillende activiteiten en belangen van de speelsters (en daarbij hun leeftijd in ogenschouw nemend) is de kans op overbelasting en sluimerende blessures aanwezig.

Jeugd wil vaak ten koste van alles meedoen en heeft in eerste instantie de neiging eerste pijnklachten te verzwijgen. Dit kan voor de speelster grote gevolgen hebben! Met elkaar zullen we daar alert op moeten zijn.

De medische begeleiding, die klachten constateert, neemt de verantwoording op zich en communiceert dat naar alle betrokkenen. Een belangrijke rol bij het verantwoordelijk omgaan met signalen die mogelijk wijzen op een blessure of blessure-risico is weggelegd voor ouders! Ook zij zullen alert moeten reageren op signalen. Negeren van kleine signalen op korte termijn kunnen verstrekkende gevolgen hebben voor de langere termijn. Samen (ouders, trainers) zullen wij moeten waken voor het “shoppen” bij blessures. Speelsters zijn vaak op zoek naar meest wenselijke antwoord op korte termijn. Wij kijken ook naar de gevolgen voor de langere termijn.


BESLISSING T.A.V. SPELEN EN TRAINEN

In principe moet een speelster eerst weer trainen bij de club voordat ze weer bij Handbalschool Salland kan deelnemen aan de trainingen.

Optimale communicatie ten aanzien van dit punt tussen medisch verantwoordelijke bij de club en fysiotherapeut bij Handbalschool Salland is gewenst.


Indien de verantwoordelijken bij Handbalschool Salland  van mening zijn dat niet voldoende deskundigheid bij de club aanwezig is, kan de fysiotherapeut van de Handbalschool Salland  de indicatie van de verantwoordelijke bij de club herzien. In dit geval zal er nauw overleg zijn tussen betrokkenen en zal de belanghebbende (de speelster) niet geconfronteerd mogen worden t.a.v. meningsverschillen inzake de blessure.


Indien de fysiotherapie de indicatie van derden herroept, zal de verantwoordelijkheid vervolgens ook liggen bij de fysiotherapeut van Handbalschool Sallan .


(ter verduidelijking volgorde van deskundigheid: niet opgeleid persoon > sportmasseur > fysiotherapeut).


SPORTARTS

Vanuit Handbalschool Salland kunnen we gebruik maken van de sportarts.

Afspraken hieromtrent kunnen worden gemaakt via de medisch coördinator.

Na een consult met de sportarts zal de medisch coördinator in overleg gaan met deze en het verder communiceren.

VAN SEPTEMBER TOT EN MET MEI

Klik hier voor het jaarprogramma 22/23.  Aan het programma kunnen we extra buitenlandse stages toevoegen. Hierover informeren wij de deelnemers seperaat.  

AFSPRAKEN MET ONZE TALENTEN

Bij je ontwikkeling tot topsporter hoort ook structuur en discipline. Voorafgaand aan het seizoen maken we dan ook afspraken met onze deelnemers.


Deelnemers


  • 5 Minuten voor aanvang training in de zaal aanwezig zijn. 
  • Afmelden voor trainen kan alleen bij de trainer.
  • De deelnemer meldt zichzelf af bij de trainer door te bellen, voicemail of WhatsApp bericht in te spreken. Hierbij vermeldt de deelnemer duidelijk naam en reden van afmelding.
  • In de trainingszaal helpt iedereen mee met het klaar-/opzetten en het opruimen en afsluiten van benodigde materialen.
  • We zijn te gast bij de sporthallen. We houden de sporthallen schoon en ruimen onze afval op. Ook laten we de kleedkamers netjes achter.
  • Bij blessure/sportklachten zo snel mogelijk laten behandelen. Behandeling zal zo nodig in samenspraak gaan met de fysio van de vereniging.
  • Indien het op advies/als behandeling nodig is  tape te gebruiken, dient de deelnemer zelf voor tape te zorgen.
  • Na de training wordt er gedoucht en de kleedkamer wordt achtergelaten zoals het betreden is voor aanvang van de training.
  • De deelnemer zorgt voor een ingevuld POP-formulier, zodat de trainer kan bijdragen aan de ontwikkeling van de doelstelling.

Kleding Handbalschool Salland


  • Handbalschool Salland zorgt voor trainingskleding voor de deelnemer.
  • De beschikbaar gestelde kleding is bezit van Handbalschool Salland.
  • Deelnemer draagt Handbalschool Salland kleding tijdens training en andere activiteiten georganiseerd door de handbalschool.
  • Deelnemer draagt Handbalschool Salland kleding NIET buiten activiteiten om van Handbalschool Salland.
  • Tijdens de training draag je sokken (geen enkel sokjes/ballerina’s), tijdens wedstrijden zwarte sokken.
  • Kosten van schade of verlies van kleding door toedoen van deelnemer, is voor rekening van deelnemer.

Bij activiteiten (zoals bijv. stage, oefenwedstrijden) georganiseerd door Handbalschool Salland zal een beroep worden gedaan op ouder(s)/verzorger(s) van deelnemers Handbalschool Salland. Ouder(s)/verzorger(s) zijn verplicht hieraan bij te dragen.

  1. Sporthal de Tijenraan, Zwolsestraat 65, 8101 AB Raalte
  2. Carmelhal, Floris Radewijnsstraat 6, 8101 BW Raalte 
  3. Lifestyle Centre, Tjalkstraat 2, 8102 HG Raalte

PROGRAMMA

  • Maandag

    17:00 - 18:00  A-B & Toplijn krachttraining

  • Woensdag

    16:00 - 17:30 A, B, C en D-groep zaaltraining

    17:45 - 18:45 A-B & Toplijn krachttraining

  • Vrijdag

    07:20 - 08:50 A, B, C, D-groep zaaltraining

    16:00 - 17:30 E-groep zaaltraining

Share by: